Lydstyrke og decibel – hvornår skader det dine ører?

Vi omgiver os dagligt med lyd fra vores omgivelser. Det kan være i samtaler, fra trafikstøj, musik og maskiner. Men […]


Skrevet af:
Kategori:
Dato:
03/04/2025

Vi omgiver os dagligt med lyd fra vores omgivelser. Det kan være i samtaler, fra trafikstøj, musik og maskiner. Men hvornår bliver lyd egentlig så høj, at den skader vores hørelse? Svaret afhænger både af lydstyrken og varigheden af eksponeringen. Mange bliver overraskede over, hvor lidt der skal til, før ørerne tager skade.

Lydstyrke måles i decibel (dB). Skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at en stigning på bare 10 dB opleves, som en fordobling af lydstyrken. Det betyder også, at en lille forskel i tal kan gøre en stor forskel for dine ører.

BESTIL EN HØREPRØVE HOS ALMAS HØREBUS – VI ER PÅ DIN ADRESSE INDEN UGEN ER OMME

Hvor går grænsen?

Ifølge både Arbejdstilsynet og internationale anbefalinger begynder lyde over 85 dB at udgøre en risiko for høreskader – især hvis man udsættes for dem over længere tid. Det svarer nogenlunde til lyden af tung trafik eller en støvsuger.

Ved 100 dB, som man typisk oplever til en koncert eller ved brug af høj musik i hovedtelefoner, kan skader opstå efter bare 15 minutters eksponering uden høreværn. Og ved 110-120 dB, som fx en motorsav eller fyrværkeri, kan selv få sekunder være nok til at give varige høreskader.

Her er nogle eksempler på typiske lydniveauer:

  • Hvisken: ca. 30 dB
  • Almindelig samtale: ca. 60 dB
  • Trafik i myldretiden: ca. 85 dB
  • Koncert / natklub: ca. 100-110 dB
  • Flymotor tæt på: 120-130 dB

Det sker oftere, end man tror

Høreskader sker ikke kun for dem, som arbejder på en byggeplads eller står ved siden af et jetfly. I dag er en af de mest almindelige årsager til høretab langvarig brug af hovedtelefoner med høj lydstyrke, særligt blandt unge mennesker. Når man skruer op for musikken for at overdøve baggrundsstøj, runder man hurtigt 90-100 dB. Jo længere tid man lytter, desto større er risikoen for at få høretab.

Problemet er, at høretab ofte udvikler sig langsomt. Man mærker det ikke nødvendigvis med det samme. Først når man begynder at miste nuancer i samtaler eller har svært ved at høre i støjende omgivelser, går det op for én, at noget kan være galt.

Hvad kan man gøre?

Det vigtigste er at kende grænserne og være bevidst om sit lydmiljø. Hvis du bruger hovedtelefoner, så hold lydstyrken på maks. 60-70% og giv ørerne pauser. Brug høreværn, hvis du arbejder i støj, og vær opmærksom på lydniveauet til koncerter, festivaler og sportsevents.

Det handler ikke om at undgå lyd, men om at beskytte ørerne. For når hørelsen først er skadet, er det ikke noget, man bare får tilbage.

Kontakt os her: